25.11.2020

ХЕРОЈ У ЦИВИЛУ Да није било њега обрачун у центру Новог Пазара могао је да се претвори у ПОКОЉ

10. априла 2016.
Иако су многи у петак поподне захваљивали срећи што у општој пуцњави у центру Новог Пазара нико од неколико стотина случајних пролазника није страдао, ипак је огромну заслугу за то имао полицајац Иван Милојевић, који је ван дужности и ненаоружан, хитром и храбром реакцијом савладао двојицу надача.
3f543b29cdaaaf9fd5d21f5130264ab7
Чувши два пуцња, одмах сам скочио и потрчао ка лицу места, тешко се пробијајући кроз масу људи који су вриштећи бежали главом без обзира од места пуцњаве. Док сам трчао испаљено је још пар хитаца, а када сам се пробио, видео сам двојицу осумњичених. Одмах сам савладао једног, Назима А. (21), и оборио га, приметивши том приликом да на себи има панцирни прслук – препричава Милојевић, који је међу Новопазарцима познат као Ицо.Назима је препустио полицајцу који се затекао у близини и одмах кренуо у потеру за Харисом У., који је када је видео да је његов саучесник савладан, кренуо да бежи ка стамбеној згради у којој живи.

– Иако сам видео да има пиштољ и да је раније пуцао, потрчао сам за њим. Ушао је у свој стан, а ја сам га следио. Рекао сам да сам полицајац и младић се мирно предао, не пружајући никакав отпор. У том тренутку у стану је био и његов отац, а ускоро је стигла и екипа полицајаца која га је привела – каже Милојевић.

Оно што је урадио не назива херојством, већ нормалним чином који би сваки полицајац урадио, без обзира да ли је на дужности или не.

– Полажући заклетву обавезао сам се да служим и штитим грађане и сматрам да је моја дужност да то радим 24 сата, у свакој прилици, било да сам у униформи или не. Верујем да би у таквој ситуацији, када су угрожени животи случајних пролазника, исто поступиле и моје колеге, без размишљања – скромно ће Милојевић.

Вршилац дужности начелника Полицијске управе у Новом Пазару Јасмин Душтинац каже да су колеге поносне на Милојевића и да му честитају на исказаној храбрости.

– Свака му част и ја сам поносан на оно што је урадио. Он није био на дужности и једноставно није био у обавези да реагује, али је ипак храбро поступио и допринео да се осумњичени ухапсе за десетак минута након пуцњаве. То је пример који би сваки полицајац требало да следи – наглашава Душтинац и додаје да је о Милојевићевом подвигу обавестио руководство полиције.

И раније награђиван

Милојевић је због изванредних резултата и исказане храбрости до сада два пута награђиван. Прво му је 2009. године додељена Плакета Новог Пазара због постигнутих резултата које је у сузбијању криминала постигла патрола његове јединице интервентне полиције, да би две године касније био награђен од стране МУП.

– Наградио ме тадашњи министар Ивица Дачић јер сам се приликом хапшења Муамера Тутића, криминалца за којим је била расписана потерница Интерпола због бројних кривичних дела, бацио на њега у тренутку док је покушавао да активира ручну бомбу – прича Милојевић.
Извор: Блиц

Корисни линкови