21.09.2020

Број чланова

Добродошли на сајт јединог репрезентативног синдиката у МУП-у!

ФОТО: Заједничка вежба српских и америчких специјалаца

23. марта 2018.

Министар Небојша Стефановић и амбасадор САД Кајл Скот присуствовали су данас завршној вежби припадника Специјалне антитерористичке јединице (САЈ) МУП-а и Команде за специјалне операције САД –а (СОЦОМ).

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и амбасадор Сједињених Америчких Држава Кајл Скот присуствовали су данас завршној вежби припадника Специјалне антитерористичке јединице (САЈ) МУП-а и Команде за специјалне операције САД –а (СОЦОМ).

Стефановић истакао је да су Сједињене Aмеричке Државе један од кључних партнера Републике Србије у борби против тероризма и да специјалне јединице две земље већ дуже време имају различите тренинге и обуке, које су изузетно корисне, стоји у саопштењу МУП-а Србије.

„Драго ми је да смо имали прилику да видимо веома добру вежбу припадника Специјалне антитерористичке јединице МУП-а Републике Србије и америчких морнаричких „фока“, које су једна од најелитнијих војних јединица за борбу против тероризма и екстремизма“, рекао је Стефановић.

Прочитајте још – Стефановић: Наставља се опремање и модернизација САЈ-а

Министар је оценио да оваква врста вежби представља добру припрему специјалним јединицама, да у случају евентуалне угрожености, успешно и брзо реагују, али и да је значајно да се припадници ових јединица међусобно упознају, јер увек постоји могућност да ће сарађивати у различитим мисијама.

Стефановић је оценио да је размена искустава значајна, јер терористи не спавају и унапређују своје технике.

„Важно је да су наши момци увек за корак испред и да заједничком тактиком, обуком, техником и опремом успевају да парирају и чине да наше државе буду безбедније. Свакако да су добродошле овакве обуке у будућности и надам се да ћемо имати сарадњу на највишем могућем нивоу“, рекао је Стефановић.

Амбасадор Скат је указао да је обука припадника САЈ-а и СОЦОМ-а трајала 30 дана и изразио уверење да су припадници и једне и друге јединице научили нешто једни од других.

„Ово је већ трећи пут да имамо такав програм заједно. Ми смо веома задовољни заједничким обукама и партнери смо у заједничкој борби против тероризма“, рекао је Скат.

Амбасадор је истакао да сарадња и заједнички рад специјалних јединица представља добробит за обе државе и захвалио се на гостопримству које је припадницима Команде за специјалне операције САД-а указано у Србији.

Изјаву министра Стефановића и амбасадора Ската можете преузети са ФТП сервера Министарства унутрашњих послова Републике Србије

Извор: Новости

Корисни линкови