За месец дана биће формирана нова антитерористичка јединица МУП-а Србије састављена од 300 најбољих српских специјалаца, а најозбиљнији кандидат за првог међу најбољима је садашњи командант САЈ-а Спасоје Вуловић, сазнаје „Ало!“ Наш извор из полиције каже да је у току одабир најбољих.

Ту нову јединицу чиниће пре свега припадници Специјалне антитерорситичке јединице и Противтерористичке јединице, али и специјалистичких јединица Жандармерије, и она ће се звати САЈ. У току су физичке и психофизичке провере и они коју буду имали најбоље резултате ући ће у састав те нове антитерористичке јединице која би бројала око 300 специјалца. Планирано је да ова јединица буде формирана за око месец дана, а као командант помиње се садашњи командант САЈ-а Спасоје Вулевић – прича наш саговорник из МУП-а Србије.

Формирање будућег САЈ-а предвиђено је новом систематизацијом МУП-а. – Центри за њихову обуку и тренинге били би објекти у бази Липовица у којима су сада припадници ПТЈ и у Батајници које користе специјалци САЈ-а. Циљ је да се споје САЈ и ПТЈ са деловима Жандармерије и ставе под исту команду, како би имали једну најспсобнију полицијску јединицу која би била спремна да делује у свакој кризној ситуацији.

Одлуку о формирању ове јединице доноси министар полиције на основу правилника о систематизацији. С друге стране, Жандармерија, не рачунајући њихове припаднике који ће ући у састав нове јединице, остаје бар за сада самостална – додаје извор „Ало!“ из полиције. ПТЈ броји око 200 људи, од тога 150 су оперативци. Имају четири тима, по два за руралну и градску средину. Ту су снајперисти, алпинисти, падобранци, рониоци, водичи паса, медицински техничари, логистичка база. Поред борбе против тероризма, свакодневни задатак специјалаца је обезбеђење Аеродрома „Никола Тесла“. У случају кризне ситуације, ПТЈ преузима команду над целокупном нашом највећом ваздушном луком. Припадници ПТЈ су, између осталог, спровели Сретена Јоцића Јоцу Амстердама из Холандије, Дејана Миленковића Багзија из Грчке и Ридвана Рашитија (убице радника БИА) из Швајцарске, као и пребацивање Маџида Бушара, члана Ал Каиде осумњиченог за терористичке нападе у Мадриду. САЈ у свом саставу има око 150 припадника који су распоређени у четири тима: А и Б (за решавање талачких ситуација, упад у отета возила, хапшење наоружаних и опасних особа), тим Ц је специјалистички (снајперисти, рониоци, стручњаци за експлозив), а тим Д обезбеђује државне објекте којима прети опасност од терористичких напада. Све беретке у пензију! – Сви некадашњи чланови ЈСО који су после расформиравања те формације пребацивани у друге јединице биће пензионисани. Нико од њих неће бити у саставу новог САЈ-а – тврди извор „Ало!“.

Маринац у МУП-у Спасоје Вулевић у полицију је 2005. године ушао као официр војске. Први је српски полицајац који је каријеру усавршио на ФБИ академији. Одлуком тадашњег министра Драгана Јочића, упућен је у базу маринаца у Квонтину, где је постао припадник 233. класе. У тој класи било је 300 полазника – Американаца и представника 29 земаља. Најзначајнија акција под његовом командом била је хапшење највеће терористичке групе у Србији коју је чинило 16 вахабија из Новог Пазара.

Извор: Ало

547
image_printPrint