• 8 новембра, 2022
  • 1629

АПЕЛ НА ОШТРИЈУ КАЗНЕНУ ПОЛИТИКУ ПОВОДОМ СВЕ УЧЕСТАЛИЈИХ НАПАДА НА ПОЛИЦАЈЦЕ !!!

АПЕЛ НА ОШТРИЈУ КАЗНЕНУ ПОЛИТИКУ ПОВОДОМ СВЕ УЧЕСТАЛИЈИХ НАПАДА НА ПОЛИЦАЈЦЕ !!!
На жалост, сведоци смо времена у ком су све чешћи напади на полицијске службенике приликом обављања редовних послова, сходно својим законским овлашћењима. 
Имајући у виду незаменљиву улогу полиције у државном систему и да њено поступање има за добробит целокупног друштва, овим путем АПЕЛУЈЕМО надлежним државним органима у систему, да утичу на оштрију казнену политику према извршиоцима ових кривичних дела. Ова теза се посебно односи на повратнике у извршењу ових кривичних дела, где су у пракси, у не малом броју случајева окривљенима изрицане условне казне или казне затвора испод законског минимума.
У циљу што боље и ефикасније сарадње у раду између полиције и тужилаштва, Независни синдикат полиције, као једини репрезентативни синдикат запослених у Министарству унутрашњих послова, предлаже да се на глобалном нивоу примени одлична пракса Београдског Вишег јавног тужилаштва, те да се у сваком месном тужилаштву по територијалној припадности од стране Вишег јавног тужиоца именује по један Заменик тужиоца као „контакт тачка“ за брзу и ефикасну размену података са полицијом у случајевима напада на полицијске службенике и за неодложно реаговање ради откривања и процесуирања нападача као и координације рада са дежурним Замеником тужиоца у циљу бржег и ефикаснијег поступања против починиоца ових кривичних дела.
Независни синдикат полиције очекује од државних институција да заштити достојанство српској полицији како би и они сами задржали властити ауторитет у друштву у којем ти људи често ризикујући своје животе одржавају ред и мир у држави.