28.11.2020

ЧЕШЉАЊЕ Велики претрес у полицији

22. јануара 2015.

У МУП-у почиње провера свих полицајаца, до самог врха. Испитују се њихове везе са криминалцима и имовина коју су стекли од када раде у полицији, сазнаје „Блиц”.

Министар полиције Небојша Стефановић наредних дана наредиће чешљање свих полицијских службеника са циљем да се додатно среди стање у полицији. Како „Блиц” сазнаје, међу првим корацима биће наложена ревизија безбедносних провера, односно нова провера кадра МУП-а.
556010_nebojisa-stefanovic-sa-zandarmerijom281214ras-foto-djordje-kojadinovic06_ff
Ово, такозвано дубинско проверавање до сада се у полицији радило једино приликом запошљавања. Међутим, у полицији се већ годинама догађа да већину кадра смењују због корупције или због блиских веза с особама из сфере криманала.

Најједноставније речено, догађа се да неко потпуно „чист“ уђе у полицију, али се током година рада и „упрља”, па се догађа и да се службене белешке о сумњивим контактима користе за међусобне обрачуне. Извор „Блица” подвлачи да нове безбедносне провере немају за циљ да се само рашчисти и расветли могућа корупција, већ и да се превентивно делује на смањење злоупотреба.

Међу мерама које ће наложити министар Стефановић биће и пооштравање психифизичких провера припадника МУП-а, посебно оних који су у додиру са оружјем. Психофизичке провере убудуће ће бити рађене на сваких три до шест месеци.
Наш саговорник додаје да ће се тестирање специјалаца одвијати у наредних неколико месеци и засебно по јединицама, као и да неће бити промене у организацији јединица. У склопу мера које имају за циљ искорењивање корупције и враћање поверења у полицију је и провера имовине свих високих руководиоца МУП-а.

– У спровођењу ових мера користиће се већ потврђена добра пракса европских земаља. Намера је да се створи основа да у служби могу да напредују само они који имају резултате, док би неефикасни били смењени – каже извор „Блица”.

Стефановић је пре неколико дана рекао да не може да се догађа да министар за свог мандата од поручника направи генерала. Како је додао, „током каријере моћи ће да имају само једно ванредно унапређење”.

Министар је истакао да је његова намера да се у систем унесе новина по којој би између сваког нивоа напредовања полицијски службеник морао да прође и кроз одређено усавршавање како би стекао искуство. Тиме ће, каже, бити потпуно спремни за унапређење.

Смењен Косовац

Како „Блиц” сазнаје, смењен је начелник за привредни криминал у Служби за борбу против организованог криминала Зоран Косовац. Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић раније је и најавио да ће бити још смена у МУП-у и да неће бити заштићених. Од Стефановићевог доласка на чело МУП-а најмање десетак припадника је ухапшено због сумње да су помагали у кријумчарењу наркотика, шверцу дувана и у извршењу кривичних дела.

Наређење
За сваког полицијског службеника поново урадити безбедносне провере
Сви морају да буду на психофизичком тестирању
Утврдити порекло имовине полицајаца, посебно преконтролисати начелнике, командире и друге шефове
Утврдити какво је опште, као и стручно знање припадника, и обавезно проверити шта припадници МУП-а знају после слања на усавршавања.

 

Извор: Блиц

Тренутно има 12 коментара

 1. lalalala каже:

  joj koliko lazi

 2. branislav каже:

  вешто замазују народу очи наводним чешљањем имовине полицајаца, пре тога естрадних звезда … само да се скрене пажња са тајкуна који нас унаказише приватизацијом

 3. BJ каже:

  риба смрди од главе министре, прво би требало да се позабаве вашом докторском дипломом

 4. pesimista каже:

  nema od toga nista! ajde te testove i ostale manje bitne stvari i da uradi ali da ceslja imovinsko stanje ne verujem!

 5. mirko каже:

  pa sta ce i kada sazna i mozda objavi ko su lopovi u mupu?! da nece da im da otkaz ili daleko bilo hapsi? ma ajde ne zamlacujte narod bezveze

 6. Branko каже:

  Zašto „DO“, zašto prvo ne urade „OD“ samog vrha.

 7. ludi pero каже:

  ovo cesljanje u naslovu me podseca na selo gori 🙂 moze umesto „veliki pretres u policiji“ „veliki pozar u policiji a ministar se ceslja“

 8. Сада ће се открити колико полицајци имају добре и дарежљиве тетке, баке, кумумове.
  Поздрављам и подржавам акцију.

  1. ludi pero каже:

   😀

 9. igor каже:

  Sve dok u policiji na rukovodecim mestima budu agronomi, industrijski menadzeri i slicne profesije nema nam spasa. Kakvo strucno znanje oni imaju da pokazu, mozda iz orezivanja voca ili sta vec. Struka mora da radi svoj posao. Pa molim vas zamislite da pravnik bude hirurg, naravno nemoguce zamisliti. Sve dok se strucni ljudi ne postave da rade posao za koji su se skolovali a politicki postavljeni „strucnjaci“ izbace iz MUP-a Srbija ce biti u rasulu

  1. branislav каже:

   онда је наш министар први на списку са својом дипломом доктора

 10. Perun каже:

  Sve je to lepo, posebno za bombasticne naslove, ali ajde da se strpimo pa ako ispune kapa dole…
  Dotle da menjamo ono sto mozemo i sto je mislim hitno, a za sta sam inicijativu bezuspesno pokusao pokrenuti na zadnjoj mesecnoj analizi u svojoj PS, (dobivsi odgovor da to treba sindikat da uradi). To je postojanje Uredbe o koriscenju vozila u MUP-u. Tom Uredbom je propisano da je vrsenje uvidjaja saobracajne nezgode obavezno kada je ucesnik pripadnik MUP-a sa sl.vozilom. ZOBS na putevima, propisuje Evropski izvestaj za saobracajne nezgode bez povredjenih lica i sa manjom materijalnom stetom.
  Postojanjem i insistiranjem na postovanju ovakve Uredbe, svi mi smo direktno osteceni kao da smo gradjani drugog reda, jer i u situacijama kada svi ostali gradjani koriste odredbe ZOBS-a, kada su za to ispunjeni uslovi, pripadnici MUP-a se suocavaju sa prekrsajnom odgovornoscu (kaznom, izricanjem kaznenih poena i zastitnom merom zabrane upravljanja vozilom) a mogucom i disciplinskom odgovornoscu.

Нема коментара.

Корисни линкови