19.08.2019

Broj članova

Broj članova NSP 20.072

Script selection

ћирилица | latinica
Dobrodošli na sajt jedinog reprezentativnog sindikata u MUP-u!

Srpska Žandarmerija sa elitnom ruskom jedinicom: Putinova Rozgvardija sarađuje sa našom policijom

7. juna 2018.

Razgovor je bio dobra prilika za dogovor o budućoj saradnji kroz konkretne aktivnosti u vežbama – rekao je ministar Stefanović.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je danas sa prvim zamenikom direktora – vrhovnog komandata federalne službe vojske nacionalne garde Ruske Federacije Sergejem Melikovim o nastavku i jačanju saradnje pre svega u borbi protiv terorizma i ekstremizma, kao i organizovanog kriminala.

Ono što je za nas zanimljivo i veoma važno je svakako fenomen stranih teroristickih boraca. U tom smislu interesantna su nam i korisna iskustva koje Rozgvardija ima i naravno metodi obuke i suprostavljanje ovim izazovima, sprečavanje radikalizacije, ali istovremeno i sprečavanje izvršenja najtežih krivicnih dela vezanih za terorizam – rekao je Stefanović novinarima posle sastanka sa Melikovim.

Za Rozgvardi jednicu je rekao da je poput srpske jedinice Žandarmerije, te da se na teritoriji Rusije suprostavlja najznačajnijim oblicima organizovanog kriminala i po instrukcijama predsednika Vladimira Putina, Saveta nacionalne bezebdnosti i drugih nadležnih jedinica ispunjava one zadatake koji se tiču obezbeđivanja bezbednosti i sigurnosti građana Rusije.

U tom smisli slične zadatke koje Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovodi, naše jednice Žandarmerije, imaju prilike da zajednički sarađuju i razmenjuju eksperte, mi bismo voleli da ti eksperti i blisko međusobno saraduju i da ta iskustva koje i jedni i drugi poseduju u suprostavljanju svim oblicima organizovanog kriminala možemo da primenimo i time pojačamo bezbednost i građana Srbije i Ruske Federacije – kaže Stefanović.

Razgovor sa Melikovim je, kaže, bio dobra prilika za dogovor o budućim modalitetima zajednicke saradnje kroz konkretne aktivnosti u vežbama.

Neke od tih vežbi koje se sprovode u Srbiji će, navodi Stefanović, pripadnici Rozgvardi jednice imati priliku da vide u Beogradu u odredu Žandarmerije.

Stefanović je podsetio da je prethodne godine predvodio delegaciju koja je posetila centar za obuku Federalne službe vojske nacionalne garde Ruske Federacije i diviziju Deržinski gde je, kaže, mogao da se uveri u to kakvu opremu i obuku sprovodi ta jedinica.

Danas su oni naši gosti i zajedno sa našom Žandarmerijom dogovaraju modalitet zajedničke saradnje i kakvu vrstu zajedničke obuke možemo da sprovodimo, čime bi jednice naše Žandarmerije mogle da postanu efikasnije u sprovodenju svojih svakodnevnih zadataka – naglasio je Stefanović.

Naveo je i da se raduje ponovnom odlasku u posetu ruskoj jedinici gde će, kaže, moći da se dalje upoznaje sa razvojem i novim znanjama i veštinama koje ona nudi.

Melikov je rekao da su srpska Žandarmerija i ruska Rosgvardija mlade strukture čijem je osnivanju prethodilo mnogo izazova, a čiji je zadatak osiguranje bezbednosti i ocuvanje javnog reda i mira.

To je povezano svakako sa rizicima i njihovim uticajem na međunarodnu zajednicu i njihovim širenjem. Veoma aktivno to je izraženo kako na teritoriji Evrope tako i na teritoriji drugih država. U tom odnosu, mi svakako možemo biti samo korisni jedni drugima upravo zbog iskustva koje posedujemo – poručio je on.

Povodom Svetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji, Melikov je rekao da će Rozgvardi jednica aktivno učestvovati u osiguranju bezbednosti svih 11 gradova u Rusiji u kojima će biti održano prvenstvo.

Mi smo spremni da podelimo naše iskustvo koje je u rešavanju takvih pitanja pozitivno. Svakako želimo reprezentaciji Srbije da se dobro pokaže na Svetskom prvenstvu i da se održi dostojno prvenstvo – rekao je Melikov.

Po okončanju prvenstva, Melikov je izrazio spremnost da se sretne sa srpskim kolegama i podeli iskustva u oblasti osiguranja bezbednosti.

Naša poseta svakako predstavlja produžetak saradnje čije je osnove postavio ministar Stefanović tokom prošlogodišnje posete našoj državi. Nadamo se da će se ta saradnja produžiti, jačati i razvijati – naglasio je Melikov.

Izvor: Telegraf

Korisni linkovi