24.07.2019

Broj članova

Broj članova NSP 20.072

Script selection

ћирилица | latinica
Dobrodošli na sajt jedinog reprezentativnog sindikata u MUP-u!

Reakcija MUP-a povodom laži Policijskog sindikata Srbije

30. decembra 2018.

Na adresu našeg sindikata stiglo je saopštenje MUP-a na temu aktuelne sistematizacije i neistina koje iznosi PSS na ovu temu. Tekst prenosimo u celosti.

SAOPŠTENJE

Reagovanje pomoćnika ministra i načelnika Sektora za ljudske resurse Katarine Tomašević povodom novih netačnih tvrdnji Policijskog sindikata Srbije:

„Policijski sindikat Srbije iznošenjem novih neistina o platama i njihovom obračunu nastavlja da obmanjuje sve zaposlene u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Činjenica da smo i njihove prethodne tvrdnje jasno i argumentovano demantovali očigledno nije bila dovoljna kako bi prestali da plasiraju nove neistine. Kada su i sami shvatili da će plate svih zaposlenih biti veće u narednoj godini, prelaze na novu taktiku i pretnje kako će nekima buduće penzije biti manje, jer se navodno obračunavaju na osnovu koeficijenta u rešenju. Očigledno je plan da svakodnevno zatrpavaju zaposlene i javnost svesnim neistinama u nadi da će možda makar neko poverovati.

Svakako ko iole razume kako funkcioniše penzioni sistem Srbije zna da se ovakve tvrdnje mogu smatrati jedino nebuloznim. Vrednost koeficijenta plate nema apsolutno nikakve veze sa budućom penzijom, jer se ona obračunava na osnovu plate zaposlenih i uplaćenih doprinosa. Imajući u vidu da će svim zaposlenima plate biti veće, bez obzira na vrednost koeficijenta, jasno je da im buduće penzije nikako ne mogu biti manje. Koeficijent plate jedino se dostavlja zaposlenima i nijednoj drugoj instituciji. Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje dostavljaju se isključivo podaci o neto i bruto plati zaposlenih i isključivo se na osnovu tih podataka, kao i godina radnog staža, određuje visina penzije.

Netačna je i činjenica da će nekim zaposlenima u naredne tri godine biti smanjivana plata, kako tvrdi Policijski sindikat Srbije. Nikome, apsolutno nikome, plata neće biti smanjena ukoliko bude radio na istim ili slično vrednovanim poslovima. Zbog ispravljanja dugogodišnje nepravde i neadekvatnog vrednovanja pojedinih poslova, na šta su nam ukazali mnogi zaposleni, pristupili smo usklađivanju primanja kroz jedan daleko pravedniji sistem. Na osnovu njega neće svi imati isti rast plate, ali svakako nikome neće biti smanjena.

Ponovo ću podsetiti sve, a pre svega navodne sindikalne aktiviste, da nijednom zaposlenom koji se raspoređuje na iste poslove i zadatke koje je i do sada obavljao, od 1.1.2019. godine plata neće biti smanjena, naprotiv, ista će biti povećana u iznosu od 3 do 17 odsto, u zavisnosti od novoutvrđenog koeficijenta plate. Novo povećanje plata zaposlenima u MUP-u omogućeno je zahvaljujući naporima ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i Vlade Republike Srbije.

Zaista mi je teško da poverujem da su optužbe Policijskog sindikata Srbije, koje se sa istinom nisu ni susrele, a kamoli da odgovaraju istoj, posledica čistog neznanja. Evidentno je da PSS ne želi iskreno da brine o zaposlenima, već ima plan da ih svakodnevno obmanjuje novim neistinama.“

Beograd,
Broj: 1110 /18
30.decembar 2018. godine

Korisni linkovi