24.07.2019

Broj članova

Broj članova NSP 20.072

Script selection

ћирилица | latinica
Dobrodošli na sajt jedinog reprezentativnog sindikata u MUP-u!

Održana redovna Skupština NSP – Prema svim izveštajima stanje u većini oblasti nikada bolje!

3. marta 2019.

Prošle subote je u restoranu Filmski grad u Rakovici održana redovna Skupština Nezavisnog sindikata policije. Nakon verifikacije 59 delegata iz 29 koordinacionih centara i usvojenog dnevnog reda, prisutnima se obratio predsedavajući predsedništva sindikata Velimir Lukić predstavljajući izveštaj predsedništva o radu sindikata od prethodne skupštine.

Verifikaciona komisija je uredno pre svih obavila svoj deo posla (Aleksandar Simić i Veselin Nikolić)

Lukić je početak govora posvetio statističkim podacima prema kojima je i pored činjenice da je oko 1.000 kolega krajem prošle godine penzionisano, broj članova NSP kontinuirano rastao. Danas broj članova sindikata iznosi 34% od ukupnog broja zaposlenih u MUP-u odnosno nešto više od 13.756 članova.   

Izveštaj Lukića za 2018. godinu

Lukić je delegatima detaljnije objasnio nedavnu sistematizaciju naglasivši da su plate povećane od 3,8 – 14% zavisno od radnog mesta. NSP je tokom prošle godine intezivno učestvovao u izradi sistematizacije a najviše nas je interesovalo što je otvoreno više od 2500 radnih mesta sa višom ili viskom stručnom spremom pa su te kolege kroz više činove dobile znatno veća primanja, rekao je Lukić.

Sledeća tema je bila opremanje zaposlenih i poboljšanje uslova rada. Značajan broj novih patrolnih, civilnih i vatrogasnih vozila obeležio je prošlu godinu ali i zanovljena uniforma kao i vrlo kvalitetna obuća posle dužeg niza godina. Na našu inicijativu urađena je i ispravka pravilnika o nošenju uniforme prema kojoj će se od sada nositi i letnja obuća, odnosno patike, čime će se znatno olakšati rad kolega rekao je Lukić. Isporuka letnje obuće se očekuje u maju ove godine.

Najveći broj delegata do sada. Čak 59 njih iz cele Srbije

Bezbednost policijskih službenika i pooštravanje kaznene politike prema napadačima na policajce je bila sledeća tema u Lukićevom obraćanju. Prisutnima je preneo uveravanja ministra Stefanovića da će se u ovoj godini pristupiti pooštravanju predviđenih zakonskih sankcija u slučaju napada na policajce. Pored stalnog pritiska i ukazivanja javnosti na ovaj problem, pravni tim NSP je uspeo i konkretnije da deluje kao u primeru kolega iz Užica koje su nakon toga oslobođene iako su prethodno dva puta osuđene na po osam meseci zatvora. Užičani su zalaganje našeg sindikata znale da cene i od tada NSP ima najveći broj članova u ovom gradu. Ubrzo se formiran i koordinacioni centar NSP Užice a Lukić je poželeo dobrodošlicu delegatu koji ispred ovog dela Srbije prvi put prisustvuje Skupštini NSP!    

Lukić se osvrnuo i na aktuelne teme poput reprezentativnosti PSS-a. Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, naš sindikat je došao do podatka da je broj članova PSS oko 5.700 odnosno da je pao na oko 14% od ukupnog broja zaposlenih i na osnovu toga smo podneli zahtev za utvrđivanje reprezentativnosti.   

Lukić je dalje pomenuo i redovan i predan rad NSP-a u komisiji za solidarnu pomoć MUP-a kao i na odličan rad Humanitarnog fonda sindikata koji je prema dostavljenim podacima u prošloj godini obradio 90 slučajeva i isplatio 920.400,00 dinara pomoći članovima sindikata!

Lukić je istakao da je posebno zadovoljan organizacijom dva događaja koja su obeležila prošlu godinu. Prvi je organizovani put na Krf povodom 100 godina povodom proboja Solunskog fronta kada je delegacija našeg sindikata položila venac našim precima na ostrvu Vido. Drugi događaj se odnosio na organizovanu predstavu u Areni za decu sa Kosova i Metohije kao i deci naših poginulih i ranjenih kolega. Deca su toga dana obišla bazu Žandarmerije gde su im kolege priredile nezaboravno druženje. Kasnije tokom dana je usledila poseta muzeju a onda i predstava u Areni.

Na kraju svog obraćanja, Lukić je pomenuo i ovogodišnje sportske igre koje će se prvi put održati na Kopaoniku u hotelu sa 4 zvezdice. Osim boljih uslova biće i oko 200 mesta više u odnosu na prethodne godine, ukupno oko 900 sa gostima!

Nakon Lukića prisutnim delegatima se obratio član predsedništva Srđan Jovanović koji je predstavio finansijski izveštaj za 2018. godinu. Najbolji pokazatelj da su finansije sindikata stabilne i slobodno možemo reći nikada bolje od svog osnivanja je i podatak da se osim redovnih donacija prema koordinacionim centrima najviše u vidu tehničke robe, dele i nepovratna novčana sredstva sindikalnim grupama. Pomenuto putovanje na Krf, predstava za 150 dece sa KiM, delom i sportske igre… i još mnogo toga se finansiralo sredstvima centrale sindikata.

Stabilno i nikada bolje finansijsko stanje sindikata – Srđan Jovanović

Posle Jovanovića usledio je i izveštaj predsednika Nadzornog odbora Želimira Popića. Popić je rekao da je odbor izvršio sve potrebne kontrole a onda je i dao ostavku na ovu funkciju zbog nedavnog odlaska u penziju. Tom prilikom mu je uručen prigodan poklon a na njegovo mesto izabran je Goran Lazić iz KC MUP.

Jovanović i Lukić ispred sindikata uručili poklon dosadašnjem predsedniku Nadzornog odbora Želimiru Popiću

Delegati su glasanjem usvojili izveštaje po svakoj od tačaka dnevnog reda nakon čega je skupština formalno završena. Najzanimljivije fotografije možete pogledati ovde ili u foto galeriji sajta.

Korisni linkovi