16.01.2019

Broj članova

Broj članova NSP 20.072

Script selection

ћирилица | latinica
DOBRODOŠLI NA SAJT NEZAVISNOG SINDIKATA POLICIJE

Odbor za saobraćaj: Uskoro sastanak sa Upravom saobraćajne policije a jedna od tema biće POLICAJCI-MOTOCIKLISTI

17. maja 2018.

Predstavnici MUP R.Srbije Uprave saobraćajne policije, instruktorski tim na čelu sa glavnim policijskim savetnikom Srđanom Matunovićem u saradnji sa Sektorom za ljudske resurse, Odeljenjem za stručno obrazovanje i obuku, već više od mesec dana uspešno realizuju specijalističku obuku-kondicioniranje saobraćajnih policajaca – motociklista koji će 2018. godine obavljati težišne zadatke u okviru rada saobraćajne policije na području R. Srbije.

Naši motociklisti koji su sa uspehom završili pomenute obuke, najbolje znaju da su obuku realizovali sa mnogo truda, rada i zalaganja bez parole “lako ćemo“, jer je sistem selekcije izuzetno rigorozan ali pravičan. Specijalističke obuke su realizovani po sistemu teoretske i praktične obuke, sa završnim polaganjem na test poligonu. Svakao ono što nas raduje je i najava otpočinjanja nove svojevrsne obuke, a to je Viši nivo specijalističke obuke upravljanja službenim motociklima, na kojoj će se raditi obuka policijskih službenika za rad sa motociklima u najsloženim policijskim zadacima i akcijama, na čemu pružamo maksimalnu podršku za spovođenje istih. Kroz sistem obuke u prethodnom periodu prošlo je mnogo naših kolega-aktivista sindikata koji su lično imali prilike da se uvere u prethodne navode.

Svakako naše kolege – motocikliste mnogo toga tišti ali se nikada do sada nisu oglašavali, a ponajmanje jadikovali, te osećamo potrebu da lično iznesemo te probleme i da se kao sindikat aktivno uključimo u rešavanje istih:

– da li će u novom predlogu sistematizacije biti rešen dugogodišnji problem kataloškog radnog mesta saobraćajni policajac-motociklista, kojim bi se konačno rešio njihov pravni status, zarad prava na uvećanje ličnog dohotka. Smatramo da kolege to zaslužuju, ne samo zbog rizika koji nosi njihovo učešća u saobraćaju kao motociklista (jedan od najranjivijih kategorija učesnika sa velikim stepenom izloženosti učešća u saobraćajnim nezgodama) već i zbog konstantne izloženosti atmosferskim uslovima (visoke temperature, niske temperature, kiša, vetar jako sunce) i niza  profesionalnih povreda i oboljenja koje nosi ovo prelepo ali visoko rizično zanimanje;

– da li će na početku ove moto sezone kabinet ministra smoći snage i po hitnom postupku rešiti dugogodišnji problem nabavke zaštitne opreme za vozače motocikla (nove zaštitne kacige jer su stare već dotrajale i izašle iz roka propisane upotrebe, nove zaštitne kombinezone jer su stari već dotrajali i izašli iz roka propisane upotrebe ili nažalost se nose kombinezoni koje su kolege sami šili ali koji sa aspekta bezbednosti nezadovoljavaju nijedan kriterijum, zaštitne rukavice, pojaseve i moto čizme);

– da li će Uprava saobraćajne policije organizovati sastanak sa načelnicima OSP u sedištima Područnih policijskih uprava na kome će se dati jasne smernice:

  • da se izvrši dodatna kontrola tehničke ispravnosti motocikala i da se po potrebi isti upute na detaljne servisno-tehnike provere i popravku;
  • da se svim načelnicima OSP u sedištima Područnih policijskih uprava dostave nalozi za maksimalan stepen iskorišćenosti motocikala i vozača motocikala, a ne da dolazimo u situacije da nam visoko obučeni i stručno osposobljeni policijski službenici-motociklisti, obavljaju neke prateće poslove po saobraćaju.


Ne možemo a da ne pohvalimo dosadašnje zalaganje, razumevanje, želju i volju za rešavanjem problema od strane kabineta ministra kao i skorašnju  nabavku i podelu 20 patrolnih motocikla za potrebe Uprave saobraćajne policije. Kao sindikalna organizacija davali smo i uvek ćemo dati apsolutnu podršku na konstantnom obnavljanju voznog parka, tj. nabavci novih patrolnih i specijalizovanih  motocikala, a želja nam je da krajnji korisnici budu Odeljenja saobraćajne policije, Saobraćajne i policijske ispostave u okviru Područnih Policijskih uprava.

Kolegama motociklistima želimo srećnu, uspešnu i bezbednu sezonu rada !!!

Nezavisni sindikat policije
Odbor saobraćajne policije

Korisni linkovi