14.11.2019

Broj članova

Broj članova NSP 20.072

Script selection

ћирилица | latinica
Dobrodošli na sajt jedinog reprezentativnog sindikata u MUP-u!

MUP dobio i helikopter za podršku specijalcima

30. jula 2019.

Potpredsednik vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istakao je da će novi „Erbasovi”  helikopteri H145M koji su nabavljeni za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova, povećati sposobnost srpske policije da u kratkom vremenskom roku obavi svaki zadatak sa kojim se suoči, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

„Nastavljamo sa unapređenjem kapaciteta Ministarstva unutrašnjih poslova i danas smo imali priliku da vidimo i treći helikopter „H145M“ koji smo nabavili i koji će u narednih desetak dana biti u punoj operativnoj upotrebi“, rekao je Stefanović. On je podsetio da su prva dva helikoptera istog tipa isporučena Helikopterskoj jedinici početkom jula.

„Ova tri helikoptera, koje naši piloti smatraju jednim od najboljih u svetu,  daju našoj Helikopterskoj jedinici status kakav u regionu malo ko ima“, rekao je Stefanović i dodao da će četvrti helikopter H145M, prema planu, biti isporučen aprila sledeće godine.

Stefanović je ukazao da su prva dva helikoptera, koja su stigla početkom jula registrovana i već se koriste u operativnim zadacima Ministarstva unutrašnjih poslova. Prema njegovim rečima, treći helikopter koji je danas predstavljen, namenjen je pre svega za vatrenu podršku specijalnoj i posebnim jedinicama policije na terenu.

Međutim, kako je rekao Stefanović, ono što odlikuje helikoptere H145M je njihova multifunkcionalnost, odnosno svaki od ovih helikoptera može da bude iskorišćen za medicinske potrebe, vatrenu podršku i za druge posebne zadatke, što omogućava i dodatna oprema za osmatranje u noćnim i lošim vremenskim uslovima. 

„To znači da ćemo imati i mnogo bolji nadzor naše državne granice i podršku za policijske jedinice na terenu u uslovima smanjene vidljivosti“, istakao je Stefanović.

Stefanović je istakao da to nije kraj opremanja policije, da je Ministarstvo kupilo i tri helikoptera „Super Puma H-215“, ali i da će se nastaviti sa opremanjem policije i vatrogasaca novim vozilima.

Izvor Politika

Korisni linkovi