24.07.2019

Broj članova

Broj članova NSP 20.072

Script selection

ћирилица | latinica
Dobrodošli na sajt jedinog reprezentativnog sindikata u MUP-u!

Loša procena Ranitovića ili od DRUŽE, BRATE, do FALSIFIKATORA

21. februara 2018.

Juče je u SIV-u 2 završeno utvrđivanje reprezentativnosti na osnovu zahteva Sindikata Srpske policije. Zaključeno je da ovom sindikatu falilo oko 800 članova zbog čega nije ispunio uslov za navedeni zahtev. Ova vest ne bila toliko bitna da SSP nije optužio nas kao glavne krivce za njihov neuspeh optužujući nas za falsifikovanje pristupnica čime je određen broj tzv duplih članova pripao nama a ne njima i čime su izgubili potreban minimum za dobijanje reprezentativnosti.

Ovom sindikatu odnosno njegovom predsedniku Lazaru Ranitoviću krivac za fijasko bio je i Nezavisni policijski sindikat Srbije koji je u ponedeljak o tome pisao na svom sajtu pod naslovom Reprezentativnost se ne kupuje već zaslužuje. Posebno zanimljivo u ovom tekstu je objavljena SMS prepiska između Ranitovića i predsednika NPSS Miloša Jelenkovića u kojoj se jasno vidi kako Ranitović očajnički pokušava da potkupi ili kako on kaže da se dogovori sa Jelenkovićem. Nešto slično je Ranitović par dana ranije pokušao i sa predsedavajućim Predsedništva NSP Velimirom Lukićem koji nije želeo ni da se sastane sa Ranitovićem a kamoli da čuje konkretan predlog ili kako Ranitović kaže, dogovor.

Videvši da od reprezentativnosti neće biti ništa i da mu neminovno izmiče funkcija predsednika SSP jer je pričao i obećavao jedno a ispostavilo se nešto sasvim drugo, Ranitović menja ploču i sada pljuje i po nama i po NPSS-u. Od druže, brate kako je u svakoj rečenici oslovljavao u pomenutom SMS-u Jelenkovića, Ranitović nas u tekstu na svom sajtu sada naziva falsifikatorima preteći krivičnim prijavama…
Taj fenomen koji već duže vreme vlada po kome su za sopstveni neuspeh drugi krivi, SSP je prepisao od starijeg kolege PSS-a. I tu možda leži najveći uzrok problema u koji je SSP ušao. Prepisuju taktiku koja se nesumnjivo pokazala kao pogubna za PSS. Tako su i oni kukali umesto da su nešto radili i na kraju su potonuli. Doduše viri im slamčica iznad vode na koju još malo dišu ali je jasno da ni to neće dugo.

SSP je itekako imao prostora za širenje svog članstva jer prema zvaničnim podacima MUP-a iz decembra prošle godine čak 18.000 kolega nije član nijednog sindikata. Prema računici iz uvoda teksta, SSP je ostao kratak za oko 800 članova što je samo 4.5% od potencijalnih 18.000 neopredeljenih kolega! Nisi Ranitoviću bio u stanju ni toliko da nadomestiš a sada ti drugi ne valjaju!? Umesto da si radio mislio si lako ćemo, da su svi potkupljivi, e pa malo si se preračunao. Sada hvataj po pola slamčicu sa Mijailovićem jer je vreme da vas vaši članovi pozdrave. U Užicu to već duže vreme rade a pitanje je vremena kada će i drugi da preseku i da prestanu da slušaju izgovore i kukanja.

Za kraj ćemo iskoristiti zaključak u navedenom tekstu NPSS-a. O reprezentativnosti ne odlučuje ni NSP ni NPSS niti bilo koji drugi sindikat već poslodavac. Ali i poslodavac, odnosno MUP, mora da postupa prema jasno predviđenoj proceduri Zakona o radu.

Korisni linkovi