16.01.2019

Broj članova

Broj članova NSP 20.072

Script selection

ћирилица | latinica
DOBRODOŠLI NA SAJT NEZAVISNOG SINDIKATA POLICIJE

KTITORI I DOBROTVORI Crkva odlikovala SAJ zbog gradnje Svetog Stefana Dečanskog

11. aprila 2018.

Partijarh srpski Irinej danas je uručio visoka crkvena priznanja – orden Svetog kralja Milutina – kojima je Sinod Srpske Pravoslavne Crkve odlikovao Specijalnu antiterorističku jedinicu (SAJ) i njenog komandanta pukovnika policije Spasoja Vulevića za izuzetan doprinos u podizanju i građenju crkve Svetog Stefana Dečanskog.

Orden Svetog kralja Milutina dodeljuje se onim pojednicima i ustanovama koji su se dokazali kao ktitori i dobrotvori, s obzirom na to da je i sam kralj Milutin bio veliki dobrotvor i zadužbinar, saopštila je Informativna služba SPC.

Partijarh je orden uručio u crkvi Svetog Stefana Dečanskog u naselju „13. maj“ u Batajnici. Ta crkva je prva posle Drugog svetskog rata koju su, s narodom, izgradile vojska i policija.

Crkva je građena dobrovoljnim ličnim prilozima pripadnika SAJ-a, 224. centra za protivelektronska dejstva Vojske Srbije, građana i vernika iz naselja „13. maj“, a izgradnju su pomogli i Gradska opština Zemun, SPC i brojni donatori.

Kopanje temelja za izgradnju crkve počelo je maja 2012. Temelje su ručno iskopali pripadnici SAJ-a i Jedinice za elektronska dejstva Vojske Srbije, a pripadnici SAJ-a, Vojske Srbije, građani i vernici su u izgradnji učestovali i dobrovoljnim radom i prilozima u građevinskom materijalu.

U tom smislu, izgradnja hrama Svetog Stefana Dečanskog predstavlja jedinstven primer sabornosti naroda i uspešne civilno-vojno-policijske saradnje, ističe se u saopštenju.

Izvor: Blic

Korisni linkovi