16.02.2019

Broj članova

Broj članova NSP 20.072

Script selection

ћирилица | latinica
DOBRODOŠLI NA SAJT NEZAVISNOG SINDIKATA POLICIJE

KC Šabac – Istinu na videlo!

12. jula 2018.

 Rukovodstvo Nezavisnog sindikata policije KC Šabac se bavi isključivo zaštitom prava radnika Ministarstva unutrašnjih poslova, kako svojih članova, tako i onih koji to nisu. To radimo isključivo u skladu sa zakonom.

Nemamo vremena za razna ogovaranja, čaršijske priče i to ostavljamo da rade oni koji su sindikat zamenili politikom. Međutim ne možemo više da ostanemo nemi na neistine koje u okviru PU Šabac i u RC prema BiH plasiraju pojedini  predstavnici  Policijskog sindikata Srbije. Više puta smo kao kolege pokušali da sarađujemo sa predstavnicima ovog sindikata ali bez obzira što se poznajemo godinama isti nisu smeli ni u kancelariju NSP da uđu pod izgovorom Ne smem, da me neko vidi sa vama.

Zaprepašćeni ovakvim odgovorom pitamo se da li je ovo realno ponašanje, pa mi smo svi valjda kolega… Ali svako kroji svoj put. Ono što ne želimo i ne možemo da prećutimo su neistine koje pojedini predstavnici PSS plasiraju kolegama, da je iz kabineta Ministra i Direkcije policije naloženo svim načelnicima da moraju isčlanjavati kolege iz PSS i nasilno ih učlanjavati u NSP. Ovakve neistine ne želimo da prećutimo i odgovorno tvrdimo da ovako plasirane neistine narušavaju kolegijalne odnose u PS na nivou PU Šabac. Smatramo da je mnogo realnije da se sindikati bave onim što im je zakon omogućio, a ujedno pozivamo predstavnike PSS na nivou PU Šabac i nivou svih stanica da kažu ime samo jednog kolege na koga je bilo koji starešina izvršio pritisak da se isčlani iz PSS. Ne postoji takav, čak šta više odgovorno tvrdim da mi kao predstavnici NSP-a imamo daleko manje razumevanja od strane pojednih starešina koji su istaknuti članovi PSS što nama ne smeta, ali samo tražimo ono što nam po zakonu pripada. Sigurni smo da ljudi u kabineti imaju mnogo preča posla od  bavljenja PSS i isčlanjavanjem kolega iz tog sindikata. Ali postavlja se diskutabilno pitanje koji je cilj plasiranja ovakvih neistina i da li su autori ovih neistina svesni da ovim načinom ponašanja narušavaju međuljudske odnose i tako samu bezbednost građana. I na kraju ih pitamo da li je posao sindikata da se bavi politikom, pa postavlja politička pitanja, podržava proteste građana ili da štiti prava radnika MUP-a koja su u nekim stanicama i te kako ugrožena od strane pojedinih starešina koji misle da su PS njihovo privatno vlasništvo. Mi nemamo vremena za politiku jer se bavimo sindikatom, a zakon nam i ne dozvoljava bavljenje politikom. Mi će mo i dalje pokušavati da rešimo nagomilane probleme u pojedinim PS kao što su:

 – Insistiraćemo da se dnevni raspored rada sačinjava u narednih 5 dana i nećemo dozvoliti da se pojedine stanice vrate 10 godina unazad pa da kolege zovu danas da vide kada rade sutra.

– Tražićemo da se poštuje član 16. PKU koji omogućava svakom policijskom službeniku nedeljni odmor od 48 časova neprekidno što u nekim stanicama nije slučaj.

– Smatramo da je svakog zaposlenog koliko je to moguće učiniti srećnim na radnom mestu jer na njemu provodi najveći deo rada.

I da ne nabrajamo dalje, ali borićemo se za svako pravo radnika predviđeno PKU ili Zakonom o policiji.

Šta mi iz NSP-a da kažemo kada smo od strane pojedinih starešina i to uglavnom članova PSS-a doživeli sledeće:

– Komandir najveće PS U PU Šabac nije hteo da prizna pravnosnažna rešenja za slobodne dane  koja su članovi NSP-a dobili od MUP-a koja im pripadaju po PKU prilikom odlaska na sportske igre. Čak šta više smatra da to treba sve ukinuti što organizuje NSP. Znači stavlja se iznad zakona.

Problem rešio Načelnik PU Šabac Zoran Jevđenić koji poštuje zakon i prava svih zaposlenih bez obzira kom sindikatu i pripadaju.

– Komandir jedne stanice granične policije nije dozvoljavao predsedniku SG NSP da koristi 40 slobodni sati koji mu pripadaju na osnovu sporazuma sa Ministrom. Očigledno da smatra da je iznad zakona i ministra. Problem rešio Zamenik načelnika RC prema BIH Aleksandar Lugić koji poštuje zakone i prava svih radnika bez obzira kom sindikatu pripadaju.

– Komandir jedne stanice VSJ prilikom osnivanja SG NSP pozivao naše članove koji su se učlanili u NSP i ubeđivao ih da to ne rade, zašto razbijaju jedinstvo u stanici. Inače i on je član PSS. Za njega je NSP neko ko razbija stanice. Problem rešio Šef kabineta G-dina Marića Luka Čaušić koji poštuje zakone i prava svih radnika MUP-a bez obzira kom sindikatu pripadaju.

Šta treba sada da kažemo da ovi pojedinci to rade po nalogu kabineta. Ne već oni sebe smatraju iznad zakona, a mi smo tu da im ukažemo da se zakon mora poštovati. Nađite samo jednog starešinu koji se prema Vama kolege iz PSS ovako ponašao u PU Šabac ili RC prema BIH. Nema ga i zato napominjemo u laži su kratke noge. A mi smo ćutali i borili se i uvek će mo se boriti protiv ovakvih starešina koji zakon ne poštuju.

Još jednom napominjemo, stop vođenju politike u policiji! Sindikati da se bave zaštitom prava radnika, a ne politikom. I pozivamo predstavnike PSS da javno kažu samo jedan slučaj da je neko vršio pritisak na nekog radnika da napusti PSS, a mi imamo slučajeve da je neko od starešina vršio pritisak na naše članove da ne prelaze u NSP već da ostanu u PSS. Ali što nas više pritiskate nas je više pa tako možemo ponosno istaći da NSP U PU Šabac broji 560 članova što je za neke već misaona činjenica.

Predsednik NSP KC ŠABAC
Veselin Nikolić

 

Korisni linkovi