13.12.2019

Broj članova

Broj članova NSP 20.072

Script selection

ћирилица | latinica
Dobrodošli na sajt jedinog reprezentativnog sindikata u MUP-u!

Intervju sa Predsedavajućim Predsedništva Nezavisnog sindikata policije

7. februara 2019.

Predsedavajući Predsedništva NSP Velimir Lukić četvrtu godinu zaredom komentariše za naš sajt vesti koje su obeležile 2018. godinu ali i aktuelne i događaje koji nas tek čekaju u ovoj godini. 

Sistematizacija, povećanje zarada, status državnih službenika i nameštenika

Nova sistematizacija je stupila na snagu od 01. januara 2019. godine a što se tiče našeg stava po tom pitanju, moraćemo da sačekamo neko vreme i da sagledamo sve vrline i eventualne mane da bi smo imali jasnu sliku. Nadamo se da će svi biti zadovoljni i ono što je jako dobro i što je već dogovoreno je da će se u prva tri meseca uraditi presek rezultata sistematizacije, kada će biti jasnije šta valja a šta ne. Plan je da se svi eventualno uočeni nedostaci odmah isprave.

Ono što je za nas kao sindikat najbitnije je da je oko 90% u zaposlenih u našem ministarstvu dobilo povećanje plata za oko 9,5 %. Žandarmerija, SAJ i kolege koje su imale do sada veće plate u proseku sada imaju oko 3.8% povećanje, dok kolege koje su imale znatno manju platu sada imaju rast zarada od oko 14% zavisno od radnog mesta.

Što se tiče državnih službenika i nameštenika oni nažalost nisu dobili nikakva povećanja jer se na njih primenjuje Zakon o državnim službenicima a prema proseku na državnom nivou te kolege imaju daleko veće zarade od republičkog proseka. Ipak, mi kao sindikat smo se osetili dužnim da reagujemo i u ovom slučaju posebno zato što imamo veliki broj članova koji su raspoređeni na ovim radnim mestima. Zato smo ušli u pregovore sa ministarstvom gde je dogovoreno da se iznađe modus da se državnim službenicima i nameštenicima naknadno u jednom ili dva navrata u toku godine isplati neka vrsta pomoći ili nagrade čime bi im se nadoknadilo sadašnje izostavljanje po pitanju povišice.

PKU 

Prošle nedelje je od strane ministarstva prihvaćena inicijativa našeg sindikata da se rok važenja PKU-a produži za još šest meseci. Možemo biti zadovoljni jer sada možemo sačekati izradu PKU za državne organe pa tek onda da uradimo PKU za nas čime izbegavamo da dođemo u nepovoljniju poziciju kao što smo imali slučaj pre četiri godine. 

Interesantno je da je ovog puta osim nas i drugi reprezentativni sindikat potpisao navedeno produženje za razliku od prošle godine kada to nije to hteo da učini. Imam neke pretpostavke zašto je to tako i zašto su promenili dosadašnju politiku ali je možda najbolje da se njihovi članovi bave time… 

Prošlogodišnje potpisivanje produženja za dodatnih godinu dana (feb 2018.)

Oprema 

Kao organizacija dosta smo zadovoljni opremanjem zaposlenih u 2018. godini iako uvek ima prostora za više i bolje. Prošle godine veliki broj zaposlenih je dobio kvalitetnu opremu, kupljen je veliki broj vozila a kraj godine je krasila podela izuzetno kvalitetne obuće koju su dobili svi pripadnici redovnog sastava policije.

Početkom ove godine očekuje se da novu obuću dobiju i pripadnici žandarmerije i granične policije a za vatrogasce je u toku podela novih uniformi kao i specijalnih vozila.

Nakon sastava redovne policije novu obuću u 2019. godini mogu da očekuju žandarmerija i granična policija

U 2019. godini redovni sastav policije dobiće još jedan komplet uniforme. Napomenuo bih da je izmenjen pravilnik o nošenju uniforme prema kome ćemo sada imati i letnju obuću odnosno patiku što će siguran sam itekako obradovati kolege koje su do sada nosile istu obuću i leti i zimi. Dodatni razlog za zadovoljstvo je što će se i u ovom slučaju nositi svetski poznat i priznat brend Lowa. Nova oprema biće nabavljena i za policijsku brigadu a tokom 2019. i žandarmerija može da očekuje kompletno nove uniforme, zaštitne balističke prsluke, šlemove, zaštitnu opremu za JRM a planirano je da se započne i zamena ličnog naoružanja.

Dobili smo informacije da je ove godine planirana velika nabavka računarske opreme klima uređaja i adaptacije cvelikog broja policijskih stanica i drugih objekata u okviru MUP-a. Nedavno imamo primer u Čačku, Osečini, Užicu gde su već obnovljene policijske stanice.

Renovirana policijska stanica u Osečini – FOTO/MUP.RS

Možda i najznačajnija informacija je da su za SVS uplaćena sredstva za oko sto kamiona i zaštitne opreme. Sredstva koja su izdvojena za Sektor za vanredne situacije u 2018. godini su veća nego što je izdvojeno za poslednjih 30 godina a u 2019. godini a budžet za njih će biti još veći u odnosu na prošlu godinu! S’obzirom da je ovaj sektor godinama bio relativno zanemaren u tom smislu, možemo itekako biti zadovoljni i kolege koje tamo rade i mi kao sindikat ovim ulaganjima.

Bezbednost 

Nezavisni sindikat policije je u više navrata reagovao i kod ministra i u javnosti povodom napada na policajce koji godinama unazad prolaze ili nekažnjeno ili sa blagim kaznama. Verujem da smo uz novinare, razna udruženja kao i pritiska celokupne javnosti, doprineli da i državni vrh reaguje po tom pitanju.

Svedoci smo da su konačno počele neke stvari da se menjaju i iskreno se nadamo da će ove godine biti pooštrena kaznena politika kako je sa vrha vlasti i najavljeno, jer opet ponavljam da je napad na policajca napad na državu.

Međunarodna konferencija policijskih sindikata (nov 2018.)

Problem po pitanju bezbednosti policajaca imaju i kolege u regionu tako da smo više puta na tu temu razgovarali sa njihovim predstavnicima policijskih sindikata pokušavajući da ukažemo javnosti na značaj i razmere ovog problema. Poslednji susret sa našim kolegama bio je u Sarajevu krajem novembra gde je NSP bio učesnik Međunarodne konferencije policijskih sindikata kada se pored ostalog razgovaralo i o bezbednosti policajaca.

Sindikat 

Kad se napravi paralela 01. januar 2018. godine i 01. januar 2019. godine mogu da kažem da smo kao organizacija izuzetno napredovali u brojnom stanju. Godinama smo ubedljivo najbrojniji sindikat a sada je ta razlika između nas i drugih još evidentnija. NSP je brojniji za oko 1.000 članova ali u procentima smo se povećali sa 29% na skoro 34%. To znači da su više od trećine zaposlenih u MUP-u članovi našeg sindikata što je dokaz da smo dobro radili. Ako još imamo u vidu da je tokom prošle godine penzionisano oko 1.000 kolega, u skladu sa ZOP-om čl 173a, a da smo kako rekoh mi kao sindikat istovremeno brojniji za oko 1.000 članova i da nas sada ima oko 13.560, možemo samo da budemo zadovoljni ovakvom statistikom.

Nezavisni sindikat policije na Krfu U ČAST PRECIMA! (okt 2018.)

Pred kraj 2018. godine osnovan je i KC Novi Pazar i time ispunio sve uslove da ima svog predstavnika u Izvršnom odboru. Time je pokrivena praktično cela Srbija.

Konkursi ministarstva, prevremeno penzionisanje

  1. januara je za oko 1.000 polaznika počeo kurs COPO. To je prvi ozbiljniji kurs koji je organizovan za prijem policijskih službenika. Pored toga istovremeno počinje počeo je i kurs za vatrogasce-spasioce. U februaru se očekuje da će radni odnos u MUP-u zasnovati određeni broj članova porodice poginulih i ranjenih kolega, dok se u martu očekuje prijem svršenih akademaca.

Usvojena je nova uredba o specijalnoj i posebnim jedinicama policije koja reguliše da svaki policajac mora da ispunjava uslove konkursa da ima najviše 32 godine i dve godine provedenim na poslovima policajca . Završene su selektivne obuke i naše kolege se trenutno se nalaze na šestomesečnom probnom radu odnosno obuci. Ako budu ispunili uslove odnosno završili pozitivno obuku dobiće rešenja o raspoređivanju u žandarmeriji.

Po Zakonu o policiji čl.173a oko 1.000 kolega je otišlo u penziju. Po saznanjima iz ministarstva ne planira se novo prevremeno penzionisanje a pomenuti član je prestao da važi od 01. januara 2019. godine.

Isplate solidarne pomoći MUP-a, jubilarnih nagrada i novogodišnjih čestitki za decu zaposlenih

Novogodišnja čestitka je ove godine bila duplo veća u odnosu na prošlu godinu gde je 35.000 dece naših kolega dobilo čestitku u iznosu od 2.000 dinara. Nastojaćemo da u narednim godinama ta čestitka bude veća što smo i precizirali u našem predlogu kolektivnog ugovora.

Podsetili bi naše kolege koji su dobili jubilarnu nagradu da je ista regulisana samo Posebnim kolektivnim ugovorom i da je jedini potpisnik ovog ugovora u ovoj godini bio Nezavisni sindikat policije što znači da će i one kolege koji nisu članovi našeg sindikata takođe dobiti jubilarnu nagradu. 

Sumiranje rezultata

Generalno sam zadovoljan prošlogodišnjim rezultatima koje je sindikat postigao što sam i rekao na nedavnom na sastanku IO. Rukovodstvo radi složno i svako u svojoj oblasti i svom reonu pruža dobre rezultate što sindikat u celini čini jačim. Uostalom brojke koje sam vam malopre pomenuo su možda najbolji pokazatelj da je tako.

Takav način i tempo rada nisu od juče a prošlogodišnja izborna Skupština je možda bila i najbolja provera koju smo kao rukovodstvo odlično prošli. Dobili smo poverenje svih delegata i novi mandat od četiri godine što govori i da su članovi širom Srbije zadovoljni našim radom.

Nadam se da ćemo opravdati njihovo poverenje i u novom mandatu nastaviti složnom i mudrom politikom jačanje sindikata i time prava i bolji status svih naših članova ali i ostalih zaposlenih u MUP-u koji to nisu.

Korisni linkovi