23.05.2019

Broj članova

Broj članova NSP 20.072

Script selection

ћирилица | latinica
Dobrodošli na sajt jedinog reprezentativnog sindikata u MUP-u!

Godišnji intervju sa Velimirom Lukićem

29. januara 2018.

Treću godinu zaredom sastali smo se sa predsedavajućim Predsedništva Nezavisnog sindikata policije Velimirom Lukićem želeći da putem intervjua predstavimo aktivnosti sindikata tokom 2017. godine.

Imajući u vidu veliko interesovanje koje su posetioci sajta pokazali u prethodne dve godine ni ovaj put nismo previše odstupali od koncepta po kome se kroz pitanja obuhvataju sve aktivnosti sindikata od početka godine i koji na neki način predstavlja izveštaj o radu.

Ponosni smo na činjenicu da je nedavno još jedan sindikat sledeći naš primer usvojio ovakav vid obaveštavanja članova o svom radu.

Nadamo se da ćete pročitati bar jednu za vas do sada nepoznatu a korisnu informaciju čime će ovaj intervju dobiti više na značaju i koji će nesumnjivo vremenom prerasti u tradiciju.

Početkom prošle godine cela Srbija je imala priliku da vidi snimak prebijanja pripadnika novosadske žandarmerije Borisa Jevrosimova i njegove supruge od strane dvojice huligana. NSP se tada sastao sa ministrom Stefanovićem koji je rekao da će preduzeti određene mere u cilju zaštite policijskih službenika. Šta je do danas urađeno po tom pitanju?

Krajem decembra sam dao izjavu za RTS u kojoj sam kao najveći problem ocenio blagu kaznenu politiku od strane pravosuđa prema napadačima na policijske službenike. Istina je da se velika većina napadača nađe pred sudom ali su kazne izuzetno blage i onda je pitanje koji je uopšte smisao privođenja izgrednika. U prilog mojim tvrdnjama ide i statistika koju je nedavno objavio diretkor policije na osnovu koje se jasno vidi da su policijski službenici u velikoj meri bez zaštite države, odnosno pravosudnih organa.

Da je situacija vrlo teška govori i činjenica da pravosuđe neretko u velikoj meri izvrne činjenično stanje  po kome na kraju ispada da smo mi uzrok problema?! Bezbednost policajaca se nije značajnije menjala ali Nezavisni sindikat policije će od nadležnih nastaviti da traži oštriju kaznenu politiku za napade na kolege.

Šta je po Vama trajno rešenje ovog problema? Da li su oštrije kazne dovoljna preventiva?

Verujem da će oštrija kaznena politika u značajnoj meri doprineti smanjenju ovog krivičnog dela. Važno je da istaknem da se Nezavisni sindikat policije takođe zalaže da država sprovede kampanju kroz koju bi poslala poruku eventualnim izgrednicima da je svaki napad na policiju napad na državu! Oštrije kazne i ozbiljnija kampanja sigurno su trajno rešenje ovog problema u velikoj meri.

60% ispitanika na našem sajtu veruje da je korumpiranost pravosuđa uzrok blagim kaznama za napadače

Prema anketama na našem sajtu policije takođe zalaže da država sprovede kampanju kroz koju bi poslala poruku eventualnim izgrednicima da je svaki napad na policiju napad na državu! Oštrije kazne i ozbiljnija kampanja sigurno su trajno rešenje ovog problema u velikoj meri.

Osim zaštite policijskih službenika jedna od tema koje su uvek aktuelne među zaposlenima su finansije

Prošla godina je na tom polju zabeležila značajniji napredak. Nezavisni sindikat policije je dogovorio sa poslodavcem da se sve naknade isplaćuju do 15. u mesecu što je i ispoštovano tokom cele 2017. godine. Putni troškovi i dnevnice su se tokom cele godine na vreme isplaćivali za razliku od ranijeg perioda kada je bilo i po godinu dana kašnjenja.To je veliki napredak jer je rešenje tog pitanja omogućilo da se više bavimo drugim problemima.

Jedan od tih problema bila je i solidarna pomoć. U početku je bilo dosta nedoumica od toga ko ima pravo na pomoć, preko potrebne dokumentacije koju treba predati i kome je predati, do roka isplate. Kakvo je danas stanje po tom pitanju?

Pre svega bih hteo da kažem da je solidarna pomoć u ovakvom vidu prvi put u istoriji ministarstva počela da se isplaćuje krajem 2016. godine. Da li su problemi koje ste naveli došli usled neiskustva kolega koje su radile na tome ili činjenice da je za godinu dana isplaćeno oko 4.500 kolega a obrađeno je daleko više predmeta, neki su naravno odbijeni jer nisu ispunjavali uslove, ja to ne znam. Znam samo da je vremenom sve polako došlo ili dolazi na svoje mesto. Početnoj konfuziji doprinela je i nedovoljna informisanost kolega pa smo vremenom na našem sajtu kreirali posebnu rubriku za ovo pitanje u kojoj se mogu naći sve informacije i vesti na ovu temu.

Moram da napomenem da nam se nije svidelo to što je MUP usvojio pravilnik prema Zakonu o policiji koji reguliše isplatu solidarne pomoći samo u slučajevima kada imate predračun ili troškove lečenja koje ne pokriva RFZO. Mi kao organizacija vidimo problem u tome da kolege koje pripadaju kategoriji duže i teže bolesti imaju i dodatne troškove kao što je nega lica, troškovi goriva, boravka i smeštaja u lečilištima… gomilu stavki za koje ne mogu podneti predračun, odnosno račun, iako su to u svakom slučaju realni troškovi. Činjenica je da pomenuti pravilnik koji je usvojen od strane poslodavca sve to ne prepoznaje i da smo mi kao sindikat nezadovoljni takvim stanjem, ali za sada je tako kako je.   

U svakom slučaju situacija se i po ovom pitanju polako popravljala tako da će se od ove godine predmeti za rođenje i smrtne slučajeve obrađivati i isplaćivati mesec za mesecom. Ako na primer imate rođenje u januaru i tada podnesete potrebnu dokumentaciju, već u februaru možete očekivati isplatu solidarne pomoći. Podsećam da se za rođenje deteta dobija 47.220 dinara a za smrtni slučaj pomoć iznosi 50.000. Složićete se da iznosi nisu mali a pogotovo ako imamo u vidu da, kako rekoh, do 2016. niste dobijali ništa u ovakvim situacijama.

Krajem decembra je isplaćen bonus od 10.000 dinara a od januara su
plate veće za 10%

Mi iz Nezavisnog sindikata policije smo poverovali u reči ministra Stefanovića koji je još početkom godine najavio isplatu bonusa od 10.000 dinara. To što su neki drugi širili dezinformacije kako MUP nema novca ni za manje stavke je već problem njih i još više onih koji ih slede. Ja tu ne mogu ništa.

Širene su i razne priče u vezi datuma koji je izabran za isplaćivanje bonusa

Datum rođenja nisam mogao da biram pa se sa te strane ne osećam odgovornim (smeh). Međutim, moguće je da je moj status i ugled koji sam stekao uticao da se baš na moj rođendan isplati bonus. Neka misle o tome (smeh).

Šalu na stranu, mi smo zadovoljni kako bonusom tako i povećanjem od 10% a već smo u pregovorima sa poslodavcem da se do kraja godine isplati još jedan bonus i da se još jednom povećaju zarade od novih 10%.

Treba reći da je nažalost donekle senku na celu priču bacila činjenica da su koleginice koje su na trudničkom i porodiljskom bolovanju izostavljene od povećanja od 10%. Početkom januara smo uputili dopis ministru u nadi da će se i ta, po nama nepravda, ispraviti. 

Veliku prašinu digla je i odluka poslodavca na osnovu koje su isplaćene novogodišnje čestitke u iznosu od 1.000 dinara po godini. Otprilike je polovina kolega bilo zadovoljno, po sistemu daj šta daš, ali je druga polovina bila prilično revoltirana tvrdeći da je iznos „sramotno“ mali

I ja sam čuo dosta primedbi zbog visine iznosa jer je po PKU predviđeno da čestitke mogu iznositi do neoporezivog dela zarade, tj do oko 9.000 dinara po godini. Mi u Nezavisnom sindikatu policije smo se takođe nadali većem iznosu do čega nažalost nije došlo ali sa druge strane moramo biti zadovoljni i činjenicom da se ipak krenulo sa mrtve tačke.

Pre svega kolege treba da znaju da se nikada nije dogodilo, čak ni u staroj Jugoslaviji, da se novogodišnje čestitke isplaćuju zaposlenima. Sada su isplaćene prvi put u istoriji i to ne za jednu nego za četiri godine! Mi ćemo sigurno insistirati ne samo da se nastavi i dogodine sa isplatom nego da se taj iznos uveća i obavezno precizira.

Neki su bili nezadovoljni i jer su navodno u drugim mistarstvima iznosi bili daleko veći

Već sam rekao da su prvi put u istoriji državnih organa isplaćene čestitke. Nezavisni sindikat policije je potpisao akt sa MUP-om o isplati čestitki a MUP je nakon toga kao najveće ministarstvo koje pripada državnoj upravi uputio inicijativu Vladi Republike Srbije. Vlada je donela odluku za celu državnu upravu po kojoj će se svima isti iznos isplatiti. Tako da te priče kako su u drugim ministarstvima isplaćeni veći iznosi jednostavno nije istina.  

Popravljeno je stanje i po pitanju opreme

Prethodnih godina smo bili prilično aktivni po tom pitanju pa smo redovno upućivali dopise poslodavcu, održavali sastanke a sve u cilju poboljšanja ili zamene dotrajale opreme koja je u mnogim slučajevima predstavljala ne samo smetnju u radu nego i opasnost po kolege na zadacima.

Napokon, 2017. godinu možemo smatrati uspešnom i u toj oblasti jer su pored Granične policije kompletne uniforme dobile i sve posebne i specijalne jedinice (Žandarmerija, SAJ, policijska brigada). Narednih dana kompletnu uniformu sa zaštitnom opremom dobiće i IJP a već od proleća i redovan sastav policije će imati priliku da postojeću uniformu u kompletu zameni sa novom!

Nova uniforma Žandarmerije

Prema informacijama kojima raspolažemo i kolege iz Sektora za vanredne situacije će uskoro dobiti kompletno nove uniforme, zaštitnu opremu i nova, specijalna vozila. Pored uniformi jedan broj kolega iz posebnih i specijalnih jedinica su krajem godine dobile i novo oružje o čemu smo imali prilike da čitamo u medijima.

Inače, pored Sektora za vanredne situacije i Žandarmerija je nedavno dobila 35 novih kombi vozila a uskoro se očekuje i prijem patrolnih džipova. Ako na sve to dodamo i 1.000 novih patrolnih vozila podeljenih u oktobru, jasno zašto sam malopre rekao da je 2017. godina prilično uspešna i po ovom pitanju.

Hteo bih još da dodam da smo u decembru imali sastanak sa ministrom i da je dogovoreno da Nezavisni sindikat policije ubuduće ima svog predstavnika u radnoj grupi zaduženoj za nabavku uniformi. Pored toga uvažen je naš predlog da se od ove godine vrši nabavka kako za letnju tako i za zimsku obuću za policijske službenike.

Pored vozila i uniformi bilo je napretka i u drugim segmentima vezanim za uslove rada kolega

Veliki broj članova nam se javljao posebno tokom letnjih meseci žaleći se na teške uslove rada bez klima uređaja. Brzo smo reagovali delimično skretanjem pažnje poslodavcu na ovaj problem a u mnogim slučajevima i sami reagovali doniranjem klima uređaja iz sopstvenih sredstava. 

83% ispitanika na našem sajtu je ishranu i smeštaj u objektima MUP-a ocenilo kao loše

Jedna od većih akcija početkom prošle godine je bila prvog maja kada je u bazi Gradinje na graničnom prelazu sa Bugarskom instalirano 6 novih kontejnera sa klima uređajima za pripadnike policije i vojske koji tamo rade. Kasnije smo i nakon posete kolega IJP koji su smešteni u bazi Cakanovce kod Preševa, uputili dopis ministru u kome smo tražili da se instaliraju klima uređaji što je ubrzo potom i urađeno. Mesec dana nakon toga smo prilikom obilaska kolega takođe pripadnika IJP, u bazi Kozjak kod Preševa, ustanovili vrlo loše uslove rada pa smo i tada reagovali kod poslodavca nakon čega je ubrzo i taj problem rešen. 

Baza Cakanovci kod Preševa – Nakon intervencije NSP instalirani klima uređaji

To je samo deo akcija koje smo imali. Nakon obilazaka naših funkcionera kolega koji se uglavnom nalaze na terenu i nakon reakcije kod poslodavca, samo prošle godine je instalirano preko 150 klima uređaja širom države!

Krajem godine NSP je uputio dopis ministru u kome je tražio da se produži PKU

26.decembra pomoćnik ministra Katarina Tomašević je bila u sedištu našeg sindikata kao gost i u svom obraćanju je još tada iznela stav na osnovu koga je produženje PKU-a u opštem interesu jer će prestati potreba da se tumači šta je za nas povoljnije u odnosu na državne organe kao što smo imali situaciju u prošloj godini.

Visoki funkcioneri MUP-a u poseti Nezavisnom sindikatu policije (26. 12. 2017.)

Iz tog razloga smo tražili produženje za još šest meseci, jer je na nama da to iniciramo a ne na poslodavcu,  i verujem da ćemo dobiti pozitivan odgovor. Samo da napomenem da je zbog novonastalih okolnosti o kojima ćemo pravovremeno obavestiti članstvo, moguće produženje i do godinu dana. U svakom slučaju, nakon toga na nama je samo da sačekamo da se izradi PKU za državne organe i da na osnovu njega uradimo i proširimo PKU za policijske službenike.

Uskoro se očekuje usvajanje izmena i dopuna Zakona o policiji

Krajem novembra MUP je ovde u zgradi SIV-a 2 našem rukovodstvu održao prezentaciju na ovu temu i mi smo generalno zadovoljni predloženim izmenama i dopunama u kojima smo i sami aktivno učestvovali. Članovima će biti zanimljiv član 173a u vezi uslova za penziju naših kolega, gde je akcenat stavljen na kolege koje su provele 15 godina u posebnim i specijalnim jedinicama i imaju 45 godina starosti čime stiču pravo na penziju. Takođe bih pomenuo i čl 172 u vezi prestanka radnog odnosa gde je do sada važilo samo pokretanje krivičnog postupka kao osnov za prestanak radnog odnosa. Taj član se nikada nije primenio opet zahvaljujući inicijativi našeg sindikata koju je ministar uvažio. Sada će prestanak radnog odnosa, pored ostalog, važiti u slučajevima u kojima je zaposleni pravnosnažnom presudom osuđen na kaznu zatvora od najmanje šest meseci.

Član 189 naknada za dolazak i odlazak sa rada. Do sada je po zakonu naknada isplaćivana na osnovu teritorije opštine ili grada na kojoj se obavljala delatnost a sada će se računati po sistemu od kuće do posla. Ponovo naglašavam da i ovaj član kao ni 172 koji sam malopre pomenuo, nikada nije zaživeo u praksi zahvaljujući inicijativi Nezavisnog sindikata policije.

Ima tu još zanimljivih članova a šta će biti usvojeno, videćemo krajem marta kada se Zakon nađe pred parlamentom.

Prošla godina je donela i poboljšanja po pitanju evidentiranja radnog vremena i prekovremenog rada

Veliki uspeh Nezavisnog sindikata policije je i to što je i put ušao u evidentiranje radnog vremena. U depeši iz maja prošle godine, MUP je naložio da se vreme koje zaposleni provedu na službenom putu u cilju obavljanja službenog zadatka van mesta rada, treba se računati kao redovno radno vreme. Time je rešen izuzetno veliki problem i šteta koju je budžet MUP-a godinama trpeo a što smo u depeši upućenoj u aprilu 2017. godine i naveli kao jedan od razloga za hitnu izmenu takvog stanja.

Što se tiče prekovremenog rada, Nezavisni sindikat policije je u više navrata na sastancima sa poslodavcem tražio uvođenje lične odgovornosti. Poslednji primer je bio na sastanku u Kabinetu ministra krajem prošle godine. Pojedini rukovodioci ne poštujući propise od strane MUP-a nanose štetu ne samo zaposlenima nego i ministarstvu u celini. Njihovom samovoljom i kršenjem propisa dolazi do loših međuljudskih odnosa ali i štete u finansijskom smislu. Nedavno smo imali priliku da pročitamo u medijima kako je 20.000 policajaca tužilo državu gde je upravo jedan od razloga bio prekovremeni rad. Zato je dogovoreno da se ubuduće u instruktivnim depešama iz kabineta ministra i direktora policije naglasi da nepostupanjem po zakonskim aktima odgovorno lice, odnosno rukovodilac kome je depeša upućena na sprovođenje, snosi ličnu odgovornost za to. 

Sastanak u Kabinetu ministra krajem 2017. godine

Direkcija policije je već počela da radi na tome sprovodeći kontrole na šest meseci kojima je cilj da se ustanovi da li ima prekršaja prilikom evidentiranja radnog vremena. U slučajevima gde rukovodioci nisu pravili raspored kako je propisano, sprovedeni su disciplinski postupci protiv njih a oštećenim kolegama kojima nije evidentirano radno vreme kako treba izvršena je preraspodela ili isplata viška radnih sati.

40% ispitanika na našem sajtu se plaši da prijavi mobing

Time smo mi praktično završili naš deo posla i sada je na poslodavcu da nastavi da sa odgovornim ponašanjem i poštovanjem propisa koje je i samo donelo. U svakom slučaju Nezavisni sindikat policije će i dalje pratiti situaciju a naše članove pozivam i ovom prilikom da nam se jave u ovakvim slučajevima gde ćemo reagovati bilo putem Kabineta ministra, direkcije ili Sektora unutrašnje kontrole. Inače, mogu da kažem da smo u svakom slučaju do sada imali dobru saradnju sa nadležnima i da smo relativno brzo rešavali ovakve probleme.

Zanimljivo je da pojedine kolege, bilo članovi ili ne, veruju da se promene odvijaju potpuno nezavisno od sindikata tj. da se isključivo poslodavac pita za sve. Recite nam konkretnije kao prvi čovek najvećeg sindikata šta je NSP uradio u prošloj godini za svoje članove odnosno sve zaposlene u MUP-u?

Pojedinci veruju da sindikat postoji samo kada štrajkuje i da stalno treba da kritikuje. Mi smo od poslednjeg štrajka polako ulazili u dijalog sa poslodavcem na svim nivoima i gradili međusobno poverenje koje je danas na zavidnom nivou. Uspeli smo da dogovorom izdejstvujemo više dobrobiti nego za vreme bilo kog štrajka u istoriji našeg sindikata. To je jedan od razloga zašto neki misle da smo pasivni jer ne vide svađu i prepucavanja pa misle da ništa ne radimo a drugi je neinformisanost za koju tek ne možemo snositi krivicu. Skoro svaku akciju objavimo na našem sajtu iako je mnogo toga samo zaključak prethodnih pregovora, razgovora i truda koji smo uložili i koji su trajali nedeljama pa i mesecima. Sve se svede na dva pasusa pa se stiče utisak da to i nije tako teško izdejstvovati. 

Korektan odnos sa poslodavcem – dobrobit za sve

Već sam pominjao konkretne primere u kojima je naš sindikat imao ulogu. Pogledajte samo brojne primere kroz zvanična dokumenta MUP-a u kojima se naglašava da je neka odluka doneta, promenjena, dopunjena… na osnovu inicijative Nezavisnog sindikata policije! I to je činjenica. Prekovremeni rad, vreme u putu dolaska i odlaska sa posla, PKU, Zakon o policiji, brojne intervencije po pitanju uslova rada koje sam pominjao i stotine slučajeva pojedinaca tokom godine koje smo rešavali u direktnom susretu sa poslodavcem. Jedan u nizu primera koje je poslodavac uvažio na inicijativu Nezavisnog sindikata policije je to da će ubuduće član najuže porodice poginulih ili ranjenih kolega bez konkursa biti zaposlen u ministarstvu! Takođe treba da znate da Nezavisni sindikat policije ima svoje predstavnike u raznim radnim grupama koje odlučuju o opremi, solidarnoj pomoći, donošenju propisa… Čak i da ništa konkretno naši ljudi ne predlože ili predlože pa im se predlozi ne usvajaju, dakle samo da sede i gledaju šta se radi, je dovoljno. Praktično igraju ulogu kontrolora i bivaju upućeni iz prve ruke u poslove čiji se rezultati tiču svih nas. Setite se ranijih godina i tadašnjeg odnosa sa poslodavcem pa ćete videti da smo itekako napredovali. Primer su i sastanci sa poslodavcem koji se više ne održavaju na mesečnom nego na dnevnom nivou. To je do pre par godina bilo nezamislivo!

U svakom slučaju ima toliko toga da bi smo dva dana mogli da pričamo samo o ulozi sindikata i pitanje je da li bi bilo dovoljno da sve kažemo. Ko želi da sazna može to da učini, kako rekoh, najpre putem naše veb i zvanične FB stranice. Ko misli da će poslodavac sve sam raditi i da sindikat ima samo formalnu ulogu, tvrdim da je u velikoj zabludi!

Mi smo kao narod inače skloni zaboravu pa su mnogi ubedili sebe da je sve manje više isto ili čak gore nego pre

Ja tu ne mogu ništa da promenim. Mogao bih da navedem desetine primera u kojima se vidi drastičan napredak statusa zaposlenih u ministarstvu ali je pitanje da li te ljude stvarno to zanima. Pronađite na sajtu istorijat Nezavisnog sindikata policije i kroz šta smo sve prolazili, uporedite to sa današnjim stanjem i sve će vam biti jasno. A ništa nije došlo samo od sebe. Bilo je potrebno mnogo truda da budemo tu gde smo mada moram priznati i da je u velikoj meri za sadašnje stanje zaslužna dobra volja i razumevanje kako ministra lično tako i njegovih saradnika.

Upravo saradnju sa ministrom drugi sindikati vide kao prodaju ili nemoć, kako kažu. Prošle godine smo više puta bili u prilici da odgovaramo na njihove optužbe koje su se uglavnom svodile na ova dva termina

Stav Nezavisnog sindikata policije i moj lični stav je da se više ne odgovara na bilo kakve prozivke. Gledamo u svoje dvorište i kada vidimo propuste koje načinimo ne okrivljujemo druge za to a što inače postaje praksa drugih sindikata. Jasno je da smo kao prvi i najveći uvek na meti i to je neminovno, ali da smo apsolutno za sve krivi i da ništa dobro ne radimo to je već besmislica.

Mi ne možemo da ulazimo u štrajk svaki čas da bi neko rekao kako smo pravi sindikat i da je to jedini dokaz sindikalizma. A ako je saradnja, dobro razumevanje i uzajamno poštovanje prodaja ili nemoć neka tako ostane. Ja samo vidim da nam se pored svega sve više članova pridružuje očigledno prepoznajući ozbiljan rad i zalaganje naših funkcionera i sindikata u celini.

Jedan od protesta ispred Vlade Srbije

Tako da o drugima više ne želim da pričam. Prošle godine je samo Nezavisni sindikat policije imao porast broja članova. Osnivane su sindikalne grupe i koordinacioni centri tamo gde ih do tada nikada nije bilo tako da je jasno da je bar za sada put koji smo odabrali dobar.

Nezavisni sindikat policije je svojim sredstvima pomagao rad kolega

Mi smo prošle godine koordinacionim centrima, sindikalnim grupama i pojedincima, članovima sindikata, uručili što u robi što u novcu više od 5 miliona dinara donacija. Za finansije je zadužen član Predsedništva NSP Srđan Jovanović koji vrlo dobro obavlja svoj posao.

Srđan Jovanović (levo) prilikom uručivanja jedne od brojnih donacija u 2017. godini

Doniranu opremu koriste svi zaposleni u ministarstvu ali bih hteo da pomenem i pohvalim i rad našeg Humanitarnog fonda čija su sredstva isključivo namenjena našim članovima.

Humanitarni fond NSP-a je u 2017. godini obradio 106 zahteva za pomoć i isplatio 900.000 dinara!

Skoro svaku vest o donacijama našeg sindikata prati bar jedan komentar u kome se tvrdi da to nije naš posao već isključivo posao poslodavca jer pored ostalog pomoć koriste i kolege koje nisu članovi čak i one koje kritikuju sindikate

Poslodavac je prošle godine reagovao i s’nama i bez nas kada je u pitanju poboljšanje uslova rada. Srbija je ipak još daleko od neke ekonomski razvijene države i jasno je da će proći godine dok se sve ne dovede u red. U međuvremenu imamo pozive članova širom zemlje kojima je potrebna klima, nameštaj, kompjuterska oprema i slično a mi smo u stanju da im koliko toliko izađemo u susret i tako olakšamo svakodnevni posao. I šta bi sada trebalo da radimo? Da kažemo, ne interesujete nas obratite se poslodavcu? Naravno da ćemo pomoći koliko možemo. A to što se na istom radnom mestu nađe i neko ko nije naš član ili je član drugog sindikata je neizbežno. Nećemo valjda reći našim članovima pali klimu samo kada taj i taj nije prisutan? Donacije se pre svega odnose na sindikalne grupe i time se pored ostalog podstiče i olakšava rad naš aktivista.

2.816.900 dinara je iznos koji je NSP donirao u novcu prošle godine sindikalnim grupama.

2.247.959 dinara je vrednost donirane robe; računarska oprema, klima uređaji…

Dakle, ne slažem se sa tim primedbama i još ću dodati da deo opreme i sami dobijamo u vidu donacija od raznih preduzetnika što samo prosledimo dalje. Tako da donacije koje uručimo kolegama nisu isključivo od članarina.

NSP i ove godine nastavlja trend porasta broja članova

Prošle godine smo bili jedini sindikat koji je povećao broj članova a ove godine se taj trend nastavio i to kontinuirano. Tokom cele godine smo osnivali nove grupe, razgovarali sa članovima o problemima koji ih muče, donirali opremu i direktno ili uz pomoć poslodavca smo uspeli da poboljšamo uslove rada tamo gde je to bilo trenutno moguće.

NSP je jedini prošle godine imao porast broja članova

Iako smo obišli celu Srbiju uzduž i popreko zašta je bio potreban veliki napor i vreme jer se neretko i vikendom radilo, na kraju se sve isplatilo jer su kolege prepoznale naše zalaganje i učlanjenjem poklonile poverenje Nezavisnom sindikatu policije.

Broj članova NSP od januara do decembra 2017.

Korisni linkovi